torstai 5. marraskuuta 2015

Tieteellinen kirjoittaminen

Keskiviikkona iltapäivällä menimme jälleen Lukelle, missä tällä kertaa saimme kuulla kaksi luentoa tieteellisen kirjoittamisen taustoista, ja sen toteuttamisesta.

Ensimmäisen luennon meille piti Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija, dosentti Jyrki Hytönen. Hän esitteli meille tutkimustaan siitä, miten hakkuujätteiden jättäminen metsään vaikuttaa metsän kasvamiseen. Hän kertoi muun muassa, miten tutkimus oli toteutettu käytännössä, ja kuinka ottaa havainnot ja mittaukset tallennetaan, esimerkiksi tialöstollsiet menetelmien avulla.(=tilastolliset menetelmät) (Ihmisiä me vaan ollaan, joskus paremmissakaan piireissä ei kirjaimet osu kohalleen :D) Ja lopuksi kuultiin, että tehdessään oikeaa tiedettä pitää tarkistuttaa tutkimus muilla alan tiedemiehillä. Eli kiinnitetään huomiota siihen, mitkä lähteet niillä Ilta-Sanomien tutkimuksilla olikaan. Saimme myös tietää, että on sellainen asteikko, jolla mitataan tutkijoiden paremmuutta.

Toisen luennon meille piti opettajamme Eija-Riitan nuoruuden tuttava Metsätalousteknikko Esa Heino. Hän kertoi meille tutkimustulosten julkaisusta ja viestinnästä. Hän hoksautti meille, että kaikki törmää tutkimuksiin erilaisissa julkaisuissa, kuten ammattiliittojen lehdissä ja mediassa. Mutta kaikki tutkimukset eivät ole virallisia, jos niitä ei ole alan muut tutkijat tarkistanut. Hän esitteli meille myös Luken oman lehden Levian, josta Karo heti löysi parhaan ominaisuuden, eli hienot kuvat!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti