keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Terveystarkastuksia

Tänään erkoistumislinjan tunnit pidettiin maaseutuopistolla. Oletimme, että jatkamme viime tunnilla kesken jääneessä koiran käyttäytymisteemassa, mutta pääsimmekin tekemään Päivin opastuksella Pipan kahdelle sileäkarvaiselle noutajalle terveystarkastuksia. Ensimmäisenä Krissen ja Miman käsittelyyn pääsi koirista nuorempi, musta Marge. Marge oli hyvin innokas, mutta antoi kuitenkin tutkia joka paikan. Terveystarkastus aloitettiin kirsusta. Marge oli vielä innostunut saamastaan huomiosta, joten kirsu oli hyvin kostea. Kirsun jälkeen tutkittiin silmät. Margen silmät eivät rähmineet ja olivat kirkkaat. Alaluomien limakalvot olivat nätin lappapuuron punaiset. Kaikki oli siis kunnossa täälläkin.

Silmistä siirryttiin korviin. Margen korvat olivat kunnossa, eli ne eivät haisseet miltään, tai olleet hirveän likaiset. Korvien jälkeen Margen turkki todettiin kiiltäväksi, tuuheaksi ja hyväkuntoiseksi, eikä iho hilseillyt huomiotaherättävästi. Yleiskunnoltaan Marge oli hyvässä kunnossa: kylkiluut tuntuivat sopivasti ja vyötärö erottui. Myöskään hännässä, peräpäässä tai genitaalialueessa ei ollut huomautettavaa.

Anturoista tai niiden väleistä ei löytynyt haavoja, vaan kaikki neljä räpylää olivat kunnossa, eivätkä kynnetkään olleet liian pitkät. Lopuksi Margelta laskettiin vielä pulssi ja kuunneltiin sydänäänet stetoskoopilla. Viimeisenä Margelta otettiin kaiken varalta laitettu kuonokoppa pois ja tarkastettiin hampaat. Margen ikenissä oli lievää tulehdusta ja hampaissa oli hammaskiveä.

Marge sai siirtyä tutkimuspöydältä seuraavien eläinlääkärikokelaiden käsittelyyn, kun Jenni ja Anniina toivat vanhemman ruskean flättirouva-Hellevin tutkittavaksi. Hellevin hännästä oli typistetty pätkä pois, koska häntä oli jäänyt oven väliin koiran ollessa pieni. Myös Hellevin terveystarkastus meni hyvin. Löysimme koiralta kaksi rasvapattia.

Molempien koirien perusteellisen syynäämisen jälkeen Päivi näytti meille, kuinka koiran silmät ja korvat tulisi putsata. Kun koirat olivat valmiita, siirryimme tutkimaan maaseutuopiston kaneja, joista toinen oli ollut vasta steriloitavana. Iinalla oli vielä kauluri päässä, ettei se pääsisi repimään tikkejään pois. Päivi näytti meille ensin Iinan kanssa, mitä kanista tulisi käydä läpi. Iinan tutkimisen jälkeen Krisse otti Kaarlon tutkittavakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti