Tänään heti kemian tunnin jälkeen suuntasimme ”elukka-tunneille” tutkimustila Luova Oy:hyn. Luovassa meitä vastassa oli tutkija Maarit Mohaibes, joka kertoi meille aluksi turkiseläintoiminnasta ja -tutkimuksesta. Tutkimuksissa voidaan tutkia joko turkiseläimiin liittyviä asioita, kuten vaikka miten tietynlainen ruoka vaikuttaa nahan laatuun ja miten eläinten oloja sekä viihtyvyyttä voitaisiin parantaa, tai turkiseläimiä voidaan käyttää koe-eläiminä tutkimuksissa, jotka hyödyttävät muita tahoja, kuten esimerkiksi koiria tai ihmisiä. Meille kerrottiin myös turkiseläimen vuodesta ja saimme tietää miten voi kouluttautua tutkimaan turkiseläimiä.
Pienen turkiseläimiin liittyvän ”luennon” ja mieltä askarruttaneiden kysymysten jälkeen saimme jalkaamme siniset suojatossut, jotka jaloissamme talsimme katsomaan turkiseläimiä. Tarhoilla asusti Suomen supeja, sinikettuja sekä minkkejä. Suomen supeilla oli käynnissä tutkimus, missä tutkittiin mitä supit tykkäävät erilaisista virikkeistä häkeissä ja minkälainen häkkikoko ja asukasmäärä näyttäisi olevan mieluisin vaihtoehto. Tutkimuksessa supeja kuvattiin kameralla tulosten havaitsemiseksi. Siniketut olivat uteliaita supeja paljon arempia ja pelkäsivät isohkoa ihmislaumaa häikkiensä ympärillä. Ohut turkkisempien minkkien tarhat olivat hallin sisältä, jossa myös kiertelimme bongaten erivärisiä minkkejä.
Tutustuminen turkistarhatoimintaan ja -tutkimukseen oli varsin mielenkiintoinen ja opettavainen, sekä auttoi ymmärtämään tätä hiukan erilaista elinkeinoa. Matkaan mukaan tarttui myös muutama kuva!
sinisettossut bakteerien leviämisen estämiseksi
Suomen supeja
minkkejä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti